redirect » Top10 » De 10 grootste wereldrijken ooit

De 10 grootste wereldrijken ooit

Gepubliceerd op 18 januari 2019 om 21:24

De wereldrijken waren ooit groot geweest, tot de 20e en 19e eeuw, toen de keizerrijken werden afgeschaft.

10. Portugese rijk

Het Portugese Rijk was een katholieke rijk die Brazilië, stukjes van Afrika, India en Indonesië had, en natuurlijk Portugal zelf. In totaal was het ongeveer 10 miljoen vierkante km.

9. Het Franse koloniale Rijk

Heel Noord Afrika, Viernam, Madagaskar en Syrië waren onderdeel van de Tweede Franse koloniale rijk. Met in totaal 11 miljoen vierkante km. In 1922 was het op de hoogtepunt, toen de Ottomaanse gebieden werden afgestaan aan Engeland en Frankrijk. Daarna begon de dekolonisatie.

8. De Abbasid kalifaat

Als derde grote kalifaat van de moslims, versloegen deze Arabieren een andere groep moslims van Umayyad. In 750 versloegen ze Umayyad, en werd Abbasid Kalifaat een feit. Ze hadden heel het middel-Oosten, dus het Arabische Schiereiland, Iran, Turkmenistan en Oezbekistan, en nog Noord-Oost Afrika.

7. Yuan Dynastie

In 1206 ontstond het Mongoolse Rijk, die een zeer groot deel van Eurazië veroverde. In 1271 splitste het rijk op in vieren, een daarvan was Yuan. Koeblai Khan versloeg de laatste troepen van de vorige Song dynastie in 1279, en werd Yuan China een feit. Het had China, Mongolië en Korea, en in 1368 viel het, verslagen door de Ming Dynastie. Op zijn hoogtepunt had het 13 miljoen vierkante km.

6. Umayyad Kalifaat

In 667 verloegen de Omajjaden de Rashidun kalifaat, als tweede Islamitische kalifaat. Het breidde het rijk uit van Perzië naar Spanje. Alles bij elkaar had het: Iran, Oezbekistan, Turkmenistan, het Arabische schiereiland, Heel noord Afrika, en het Iberische Schiereiland(Spanje, Portugal). Het rijk had zo’n 14 miljoen vierkante km, tot het werd verslagen door de Abbasiden.

5. Qing dynastie

Als grootste Chinese rijk ooit, groter dan de Yuan, Ming, Han en Tang, begon het niet als Chinees. In 1616 verenigde Nurhaci, als Khan van de Jin(groep die tijdens de Song dynastie in het noordoosten van China hadden gewoond) de Ruzhen groepen. In 1626 volgde Hong Taiji hem op, en breidde het rijk uit naar heel Mantsjoerije, dus Zuidoost Rusland en Noordoost China. In 1644 had Dorgan, oom van keizer Shunzi, heel Ming dynastie veroverd, en begon de Qing dynastie. De drie keizers die het rijk groot maakten waren: Kangxi, Yongzheng en Qianlong. Kangxi versloeg de laatste troepen van de Ming op het vasteland in 1661, en in 1683 de laatste troepen van de Ming op Taiwan. Hij breidde het rijk uit naar Mongolië en Oost China. Kangxi regeerde tot 1722, dus 61 jaar, toen werd hij opgevolgd door Yongzheng, die Tibet veroverde. In 1735 werd Qianlong keizer en veroverde Dzoengarije, nu Xinjiang. Het rijk werd op zijn grootst rond 1770. Vanaf 1790 begon het rijk te vallen door corruptie, en viel in 1912, na de Xinghai. Het had 14.7 miljoen vierkante km.

4. Het Spaanse rijk

Ooit samen met Portugal de heersers van de wereld, tot de 18e eeuw. Het Spaanse rijk startte toen Spanje Hispaniola(in de nieuwe werld, Amerika) claimde. Portugal had in die tijd al kolonies, nu komt Spanje aan. Op haar hoogtepunt had het Spaanse rijk Spanje, Heel Zuid-Amerika(behalve Brazilië), heel Centraal-Amerika, het westen van de VS, kleine delen van Afrika en Azië. Op een gegeven moment ging het koninkrijk samen met het Portugese rijk, wat de grootte vergrootte. Het had ook de lage landen in de 16e eeuw.

3. Het Russische Rijk

In 1721 begon het Russische rijk. Op zijn hoogtepunt in 1860 had het heel Rusland, Finland, de Baltische Staten, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Kirgizië, Tadzjikistan en zelfs Alaska. 3 continenten. De eerste wereldoorlog verpestte het. In 1917 begonnen de Russische Revoluties, die leiden tot het einde van het Russische Rijk. In totaal had het 22.8 miljoen vierkante km.

2. Het Mongoolse rijk

Voor het eerst kwam een groot deel van Eurazië onder één gezag. De bloeddorstige Mongolen werden verenigd door Djengis Khan, geboren als Temüjin, in 1206. Daarna gingen ze het rijk enorm uitbreiden. Ze voerden campagnes tegen Jin Dynastie in China, en de Westelijke Xia. Ook verwoestten ze heel Perzië na het vermoorden van een diplomaat. Na de dood van de favoriete kleinzoon van Djengis Khan in Kazachstan, vernielde hij het hele land, waar het nu kaal is. Na zijn dood in 1227, vergrootte zijn opvolgers het rijk dubbel. In 1279, had het: China, Mongolië, Korea, Annam, Heel centraal Azië, Turkije, Zuiden van Rusland en oost Europa. Het rijk bestond toen uit 4 kanaten: het Gouden Horde, de Chagatai Kanaat, het Il Kanaat en de Yuan dynastie. Na de 14e eeuw begon het rijk te krimpen. Yuan dynastie viel in 1368, maar het ging door als Noordelijke Yuan tot 1635. Ilkanaat viel al vroeg, Chagatai kanaat werd vervangen door Moghulistan, het Gouden Horde viel in de 15e eeuw, maar bleef bestaan als het Kanaat van de Krim tot 1783, dus kunnen we zeggen dat het rijk definitief eindigde in 1783. In totaal had het 24 miljoen vierkante km.

1. Het Britse rijk

Het rijk had 24% van de aardoppervlakte. In 1922: op haar hoogtepunt had het: Verenigd Koninkrijk, India, Pakkstan, Irak, Egypte, andere grote delen van Afrika, Australië, Guyana, Canada, Hong Kong, Birma. Dat totaal is 35 miljoen vierkante km.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.