redirect » Top10 » 10 grootste landen ter wereld (oppervlakte)

10 grootste landen ter wereld (oppervlakte)

Gepubliceerd op 18 januari 2019 om 12:21

Wat zijn de grootste landen ter wereld qua oppervlakte?

 

10. Algerije

 Sinds 2012, toen Zuid-Soedan zich van Soedan scheidde, werd Algerije de 10e grootste land ter wereld. Dit land ligt in Noord Afrika en heeft 41 miljoen inwoners. Met een oppervlakte van 2.4 miljoen vierkante km.

9. Kazachstan

In 1992 scheidde Kazachstan zich af van de Sovjet Unie, wat nu Rusland is. Dit centraal-Aziatische land heeft 18 miljoen inwoners, wat erg weinig is voor zo’n groot land. De oppervlakte is 2,7 miljoen vierkante km.

8. Argentinië

Het op één na grootste land in Zuid-Amerika heeft 45 miljoen inwoners. De oppervlakte van het land is 2,8 miljoen. Het was ooit onderdeel van het Spaanse rijk geweest, net als bijna heel Zuid-Amerika. Geen wonder dat ze daar allemaal Spaans spreken!

7. India

Na de revolutie en dekolonisatie van de Britten in 1948, is dut land enorm gegroeid. Het land heeft als op één na grootste bevolking ter wereld, met 1,3 miljard inwoners! Dit zuid-Aziatische land heeft een oppervlakte van 3,3 miljoen vierkante km.

 

6. Australië

Dit land was ook deel van het Britse Rijk. Hoewel het een zeer groot land is, heeft het slechts 25 miljoen inwoners. 97% van de bevolking woont aan de kust van dit Oceanische eiland. Met een oppervlakte van 7,7 miljoen vierkante km.

5. Brazilië.

De grootste land van zuid-Amerika. Het land heeft ruim 200 miljoen inwoners, op een oppervlakte van 8,5 miljoen vierkante km. Toen de spanjaarden de Nieuwe Wereld ontdekten, kregen ze ruzie met Portugal. De paus besloot een einde te maken, en de wereld in 2 delen op te splitsen. De ene helft werd van Spanje en de andere voor Portugal. Spanje kreeg heel de Nieuwe Wereld, op Brazilië na, die werd van Portugal. Na de onafhankelijkheid van Brazilië begon het Braziliaanse Keizerrijk, die eindigde toen het stopte.

4. China?

Het Volksrepubliek China. Na de val van de laatste keizerrijk van China, de Qing dynastie, ontstond Republiek China. Na een korte periode brak er een conflict tussen de Nationalisten(republiek China) en de communisten(volksrepubliek) uit. Tegelijkertijd begonnen machtige heren hun macht uit te breiden, en kwamen ook in conflict met elkaar. Het conflict onderbrak toen Japan Mantsjoerije bezette. Na de tweede wereldoorlog ging het conflict verder. In 1949 versloegen de communisten de nationalisten en ontstond Volksrepubliek China. Het is niet 100% dat China de 4e grootste land is, want de Verenigde Staten telt als enige land ter wereld hun territoriaeateren mee. Als ze niet worden meegeteld, is China groter dan de VS. Als alleen landoppervlak meeteld, is China nummer twee, de VS nummer drie en Canada nummer vier. Bovendien heeft China veel land dat door India word geclaimed. Ook Taiwan word niet meegerekend met de oppervlakte. Dus daarom. China heeft 1,4 miljard inwoners, wat het de grootste land maakt qua inwoners. Verder heeft het inclusief wateren 9,6 miljoen vierkante km. 

3. De Verenigde Staten?

Vroeger bewoond door Indianen, tot Spanje het westen van het land kolonizeerde. De Britten namen het oosten van het land in. Na de Amerikaanse revolutie, werden de Britten weggejaagd en begonnen de staten enorm te groeien, economisch gezien. Nu is het de grootste economie ter wereld en tegelijkertijd de machtigste land ter wereld. Het land heeft 320 miljoen inwoners, en staat op nummer drie van het lijst met meeste inwoners. De staten bijelkaar hebben een oppervlak van 9,8 miljoen vierkante km, inclusief territoria wateren. Dat is de reden dat Amerika niet 100% nummer 3 is, want het is de enigste land ter wereld waarvan territoria wateren mee worden geteld. Bovendien word Taiwan en Indiase claims niet met China meegerekend. En als Canada geen water meeteld, word China 2, VS 3 en Canada 4.

2. Canada?

Canada was voor het eerst door europeanen ontdekt rond het jaar 900, toen de vikingen erheen vaarden. Het werd herontdekt door Spanje, toen ze de Nieuwe Wereld ontdekte. De Britten kolonizeerden Canada, maar in 1935 werd het onafhankelijk. Canada deed mee in de tweede wereldoorlog, als onderdeel van bevrijding. Canada staat bekend om haar natuur, en strenge winters. Hoewel de grootte, heeft het slechts 35 miljoen inwoners, naast een oppervlakte van ongeveer 10 miljoen vierkante km. Het is niet 100% zeker dat Canada nummer twee is, uitgelegd in de vorige 2 landen.

1. Rusland

Het geschiedenis van Rusland word als duister beschouwd. Er leefde al duizenden jaren Turken en Mongolen in zuid-Rusland. Volgens vele historici begon de Russische Geschiedenis rond het jaar 800, toen het scheidde van Zweden, en het Kievse rijk stichtte, of Kiev Rus. Kiev Rus was een rijk in Oost-Europa of West-Rusland, en werd in 1240 door de Mongolen onder leiding van Ögedei Khan veroverd, en werd een deel van de Gouden Horde(afstammeling van de Mongolen). Toen Moskovië de Gouden Horde versloeg, begon Rusland met haar expansie. In 1547 werd Rusland een Tsarenrijk, geregeerd door tsaren. Zij breidden Rusland verder uit naar het westen. In 1721 noemde Peter de Grote hemzelf keizer, en begon het Russische rijk. Het rijk werd de derde grootse rijk allertijden, en na de eerste wereldoorlog begon de Sovjet Unie, vanaf 1922 communistisch. In 1991/92 viel de Sovjet Unie, waarna Rusland en vele landen onafhankelijk werden. Het land heeft 150 miljoen inwoners en een oppervlakte van 17 miljoen(!) vierkante km.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.